Barbaros Taktiği Nedir?

Beşiktaş’da Barbaros Hayrettin Paşa’nın türbesi ziyarete açıldı. Uzun bir müddet sadece Cuma günleri açılıyordu. Ama şimdi artık devamlı açık. Barbaros Hayretin Paşa ile ilgili uzun uzun detay vermeyeceğim ama onun günümüze de ışık tutan taktiği hakkında kısa bilgi vermek istiyorum:

ANDREA DORYA VE PREVEZE DENİZ SAVAŞI 
Preveze Deniz Savaşı öncesi Haçlı donanmasının komutanı olan “Andrea Dorya, komutanlarına savaş taktiği konusunda konuşma yapıyordu: ‘Barbaros gerçekten çok iyi bir komutan. Çok önemli savaş  taktikleri var. Geçmişte düşmanlarını yenerken onları uygulamış. Ben bunların hepsini inceledim, etüt ettim. Buradan edindiğim intiba ile yarın onun bu taktiğine karşılık biz şu taktiği uygulayacağız.’ diye ince ince Hayrettin Paşa’nın her oyununu tek tek  anlatmış. Aynı saatlerde Barbaros ise kurmaylarına ve donanma komutanlarına da hitap ediyor ve o da şöyle diyordu: ” Bu Andrea Dorya önceki rakiplerime benzemiyor. Çok akıllı bir adam. Muhtemelen benim bütün savaş ve taktiklerimi incelemiştir. Nasıl bir yöntemle savaşa yaklaştığımı biliyordur. Ve buradan hareketle yarın bana yeni yeni taktikler uygulayacak. Ama ben sizden yarın tek bir şey düşünmenizi istiyorum. Yarın karar verirken yarın onun taktiklerine karşılık,  ne yapacağız diye sormayın, YARIN HER BİRİNİZ BİRER BARBAROS HAYRETTİNSİNİZ , yarın  böyle bir taktikle düşmanın karşısına çıkacağız. Varsayın ki Barbaros olsa şimdi şöyle yapardı diye kararınızı ona göre verin.
Kısaca:  Bazen taktik ya da taktikler yerine elemanlarınıza ya da kurmaylarınıza inisiyatif vermek de en büyük taktik olabilir. Onlara değer vermek, onların görüşlerine saygı duymak da büyük bir güçtür.

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA KİMDİR ?
Vardar Yenicesi’nden gelip Midilli’nin fethinden sonra buraya yerleşen Yâkub adlı bir sipahinin oğludur. 1478 yılı civarında doğduğu tahmin edilmektedir. Asıl adı Hızır olduğu halde Barbaros ve Hayreddin lakaplarıyla tanınır. Batılılar havuç rengine çalan kırmızı sakalından dolayı ağabeyi Oruç’a verdikleri “Barbarossa” adını daha sonra Hızır için de kullandıklarından Barbaros diye tanınmış, Hayreddin lakabını ise kendisine Yavuz Sultan Selim takmıştır.
Detaylar için: https://islamansiklopedisi.org.tr/barbaros-hayreddin-pasa
Andrea Dorya Kimdir?

Andrea Doria’nın İstanbullu olduğunu biliyor muydunuz?

GÜNÜMÜZDE AYAKTA KALAN TEK KAPI “YANIKKAPI”
Günümüzde ayakta kalan tek kapı olan “Yanıkkapı “ nın bulunduğu yerde bir zamanlar Barboros Hayrettin Paşa ile Preveze’de savaşan Andrea Doria’nın doğduğunu biliyor muydunuz? Azapkapı Çeşmesi’nin karşısındaki Şifa Hamamı’nın yanından girip yukarı doğru yüründüğünde sağda yer bir giriş kapısı bulunmaktadır. İşte bu kapının olduğu yerde Andrea Doria’nın doğdu yer olarak bilinmektedir.  Yanıkkapı, Galata surlarından geriye kalan tek kalıntıdır. Bu kapının bir ehemmiyeti de Doria (D’Oria) ailesine ait kitabeyi taşıması. Yani Preveze Deniz Savaşı’nda Haçlı donanması amiralinin ailesi. Şu anda elimizde sadece bu kitabe yer almaktadır.