Dünya savaşırken onlar “bilimle meşgul oldular”

Bilim dünyasına yolculuk yapmak ister misiniz?

Hafta sonu çocuklarımızı nereye götüreyim diye düşünmeyin hemen İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nden başlayın gezmeye derim.  Bir zamanların Avrupa’sı birbirleri ile savaşırken İslam dünyası keşiflerle meşgul oluyordu. Birçok Müslüman bilim adamı dünyaya birçok buluş yaparak, bugün bile hayırla yad ediliyorlar.

İşte detaylar:

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Gülhane Parkı içerisinde Saray Sur Duvarına bitişik Has Ahırlar Binası’nda yer almaktadır. Has Ahır (İstabl-ı amire); Osmanlı Dönemi’nde, padişahın ve yakın hizmetinde bulunan kimselerin atlarının bulunduğu ahırlara denilmiştir.        İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanan ve 24 Mayıs 2008 yılında açılan müze ziyaretçilerini bekliyor.  3500 m² ’yi kapsayan sergi alanı ve toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile alanında Türkiye’de ilk, Frankfurt’tan sonra dünyada ikinci örnek teşkil eden müze olması açısından önem arz etmektedir.

GEZERKEN SAATİN NASIL GEÇTİĞİNİ ANLAYAMACAKSINIZ
Müze iki kattan oluşmaktadır. Üst katta; müze ile ilgili çeşitli görsellerin izlenebildiği Sinevizyon Salonu, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik, Savaş Teknolojisi ve Tıp Bölümü bulunmaktadır. Alt katta ise, Madenler, Fizik, Matematik-Geometri, Şehircilik ve Mimari, Optik, Kimya ve son olarak da Coğrafya ile ilgili harita ve çeşitli harita çizimlerinin sergilendiği bölüm bulunmaktadır. Sergi salonlarının tamamında, İslam bilim adamlarının ortaya koydukları eserlerin model ve maketleri sergilenmektedir.

SAKIN BAHÇE KISMINI GÖRMEYİ UNUTMAYIN
 Müzenin bahçe kısmında ise, üzerinde Halife el-Me’mun’un 9. Yüzyılda yaptırdığı Dünya Haritasının kopyası olan yerküre ile, tıbbi bitkilerden 26’ sının bulunduğu İbn-i Sina Botanik Bahçesini görmeyi sakın unutmayın.  Müze teşhir salonlarında, El-İdrisi’nin, Halife el-Me’nun’un haritasını temel alarak çizdiği Dünya Haritası’nın kopyası, Takiyeddin’in 1559 yılında yaptığı Mekanik Saati, el-Cezeri’nin (1200 yılları) kitabından Fil Saati ve Hacamatı, Ebu Said Es-Siczi’nin Planetaryum’u, Abdurrahman eş- Sufi’nin gök küresi, Hıdr el-Hucendi’nin Usturlabı, 12. Yüzyılda Abdurrahman el-Hazini tarafından yapılan su ve ağırlık prensibine göre çalışan Dakika Terazisi, İbn-i Sina’nın el-Kanun fi’t Tıp Kitabı gibi, daha birçok önemli bilim adamlarının, İslam Medeniyetinin 9. ve 16. yüzyıllar arasındaki yaratıcılık döneminde gerçekleştirdiği bazı icatların kopyalarının örneklerini görmek mümkündür.

 ASILLARI YURT DIŞINDA
Müzede yer alan eşyaların neredeyse tamamına yakını,  Frankfurt’taki Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü tarafından, yazılı kaynaklardaki tarif ve resimlere göre, çok küçük bir kısmı ise günümüze ulaşan eserlerin orijinallerine dayanılarak yaptırılmıştır.

Önemli not: MÜZE 18 YAŞ ALTI GENÇLERE ÜCRETSİZDİR

MÜZE İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ: 

Müze ile ilgili mutlaka  görmeniz gereken 12 eşya şunlar: http://www.biristanbulhayali.com/islam-bilim-ve-teknoloji-tarihi-muzesinde-gorulmesi-gereken-10-icat-10-mucit