Dünyada iki tane olan minare İstanbul’da

Mimar Sinan’ın eserlerinin özellikleri ve mimariye katkısı elbette saymakla bitmez. Cami, çeşme, köprü hepsini manevi bir ruh hali içinde yaptığı için tıpkı insan elinin parmak izi gibi her eserin de farklı yönleri mutlaka vardır. İşte İstanbul’un Büyük Çekmece İlçesi Kültür Park içerisinde bulunan Sokullu Mehmet Paşa Camii’nin en önemli özelliği dünyada iki tane benzeri bulunan bir minareye sahip olmasıdır. Minare tek parça taştan oyularak yapılmış olup bu tip minare örneği bir de Mısır’da bulunmaktadır. İşte bu cami ve minarenin hikâyesi şöyle:

SOKULLU TARAFINDAN MİMAR SİNAN’A YAPTIRILIYOR
Osmanlı tarihinde sadrazamlar içerisinde Sokullu Mehmet Paşa’nın yaptırmış olduğu eserlerin sayısı sadece İstanbul’la sınırlı değil. Balkanlarda da birçok cami, çeşme ve okul yaptırdığı bilinmektedir. Sokullu’nun İstanbul’da biri Fatih-Kadırga ve diğeri de Karaköy’de olmak üzere iki tane daha camisi vardır.  İstanbul dışında 1567 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan bu cami ise ahşap olan cemaat yeri sonradan yapılan ilavelerle değiştirilmiştir. En önemli özelliği dünyada sadece bir eşinin daha bulunduğu minaresidir. Minare yekpare taştan oyularak yapılmış olup bu tip minare bir de Mısır’da bulunmaktadır.

Sokullu Cami ve Çeşmesi Büyükçekmece Kültür Park

Sokullu Mehmet Paşa Mescidi avlu içine inşa edilmiştir. Fakat şu an ki avlu duvarları özgün değildir. Özgün avlu duvarından geriye sadece mescidin şirin minber-minaresinin kaidesi kalmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde adı geçen mescit 1962 – 1963 yıllarında oldukça kapsamlı bir onarımdan geçmiştir ve bugün özgün halinden oldukça farklıdır.

ADETA AÇIKHAVA MÜZESİ GİBİ
Caminin karşısında Kurşunlu Han, yanı başında ise Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi yer alır. Her üçü de Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü’nün başındaki turistik alanda bulunur.

KENDİ ADINA YAPTIRDIĞI CAMİNİN MİNARESİ DE FARKLI
Mimar Sinan’ın Büyükçekmece’de yaptığı Sokullu Mescidinin minaresine benzer bir diğer minare ise kendi adına yaptırdığı Fatih İlçesi’ndeki Sinan Mescididir. Caminin minaresi kürsüsüz ve pabuçsuzdur ve küfeki taşından yapılma 10 m yükseklikte, mini kubbeli, sekizgen gövdelidir ve köşk tipi minarenin her yüzünde bir pencere bulunmaktadır.

Bu mütevazi kişiliğin Fatih’te yaptırdığı mütevazi mescit ise maalesef yeterince korunabilmiş değil. 1918 yılında yanan yapı, daha sonra gecekonduların istilasına uğramış. Neredeyse tüm özgün ayrıntılarını kaybetmiş Koca Sinan’ın mescidi günümüzde bir çocuk parkının köşesinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze orijinal olarak bu MİNARE kalmıştır….