İstanbul’un ilk saat kulesi niye mahzun bakıyor?

Tophane diğer bilinen adıyla Nusretiye Saat Kulesi İstanbul’da ayakta kalan en eski saat kulesi olarak İstanbullulara ben buradayım diyor. Diyor ama gidip görmek ne mümkün. İnşallah saat kulesinin bu mahmurluğu gider ve rahat bir şekilde ziyaret edilebilecek bir hale gelir.  Kule şu anda çevresindeki yapılaşma nedeniyle hiç te öyle kolay ziyaret edilecek gibi mümkün görünmüyor. Dileriz restorasyon bitince saat kulemizi tekrar görebiliriz. İşte saat kulemizin detayları:

SULTAN ABDÜLMECİTİN İSTANBUL’A HEDİYESİ
Nusretiye Camii’nin yanında yer alan saat kulesi, Sultan Abdülmecid tarafından yaptırıldı. Yukarı doğru kademeli olarak daralan, saatli bölümle beraber dört katlı bir yapıdan oluşuyor. Dört cephesi birbirine eş olarak tasarlanan kulenin denize bakan cephedeki kapısının üstünde de Abdülmecid’e ait tuğra bulunuyor.
DENİZLE YAKINKEN DENİZE UZAK KALDI
İstanbul’da hala ayakta olan en eski saat kulesi. Nusretiye Camii’nin yanında olması nedeniyle Nusretiye Saat Kulesi olarak da bilinir. 1848-49 yıllarında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmış. Mimarı kaynaklarda Bali Balyan olarak geçiyor. Yapıldığında deniz kıyısında olan 15 metre yüksekliğinde kulenin 1950’lerdeki çevre düzenleme çalışmalarıyla birlikte denizle teması kesilmiş. Dört yöne dönük dört saatinden bugün sadece ikisi duruyor. Saatlerin kadranlarında eski Türkçe ile Zenith yazıyor.
Sultan Abdülmecit tarafından 1848-49 yılları arasında yaptırılan Tophane Saat Kulesi’nin mimarı kesin olmamakla birlikte kaynaklarda Bali Balyan olarak geçer. İlk yapıldığında dört cephesinde de saat olan kulenin bugün yalnızca iki cephesinde çalışmayan saatler vardır. Yaklaşık olarak 15 metre yüksekliğindeki kulede ‹yon başlıklar ve Ampir süslemeler göze çarpar.

İLK SAAT KULESİ NEREDE YAPILDI?
İlk örnekleri MÖ 3000 yılında Mezopotamya, Çin, Hindistan, Mısır’da görülen saatler güneş, kum, yağ, su ile işleyen basit yapılardı. Saat Doğu’da geliştirilmişse de kule saati yapma geleneği Batı’da ortaya çıkmış ve ilk defa kilise ve saray kulelerinde uygulanmıştır.

Kaynaklarda, ilk saat kulesinin Strasbourg Katedrali’nde inşa edildiği geçiyor. Bizde ise saat kulesi, Osmanlı zamanında, özellikle II. Abdülhamit zamanında oldukça yaygınlaşıyor, öyle ki, bu dönemde 144 saat kulesi yaptırılmış, bunlardan 72 tanesi sınırlarımız dışında kalmış, 20 tanesi zamana, yerel yöneticilere yenik düşmüş, yalnızca 52 tanesi halen ayakta durduğu belirtiliyor.

Osmanlı coğrafyasındaki ilk saat kulesi 1577’de inşa edilen Banja Luka’daki Ferhad Paşa Camii’nin saat kulesi olurken Anadolu’daki ilk saat kulesi ise 1797’de dikilen Safranbolu Saat Kulesi olmuştu

Kaynak: http://karabiber.homestead.com/index.html

https://islamansiklopedisi.org.tr/saat-kulesi