Lengerhane’den modern müzeye

İstanbul’da Haliç’de bulunan Osmanlı Döneminin “Lengerhanesi” şimdinin modern bir sanayi müzesi haline geldiğini biliyor musunuz? .İstanbul’un en eski özel müzelerinden biri olan Rahmi Koç Sanayi Müzesi bir hafta sonu görülmeye değer bir yer. Özellikle çocuklarınızla birlikte gidebilir, yaklaşık 2-3 saat boyunca rahat rahat gezebilirsiniz. Lengerhane, gemicilikte denize atılan zincir ve ucundaki çıpanın üretildiği yer anlamında kullanılır. 1707’de Sadrazam Çorlulu Ali Paşa’nın tersanenin merkezine bir cami ve Hasköy’de yeni bir çıpa dökümhanesi (Lengerhane) yaptırdığı biliniyor.
İşte Lengerhaneden müzeye geçişin hikayesi :

Osmanlıların ve İstanbul’daki en bilinen Lengerhanelerden biri olan Hasköy’deki bina 1996 yılından beri müzenin bölümlerinden birini oluşturmaktadır. 12. yüzyıldan kalma bir Bizans binasının temelleri üzerine 18. yüzyılda, III. Ahmed döneminde, kurulmuştur. III. Selim zamanında restore edilmiş ve Cumhuriyet’in kurulmasından sonra Cibali Tütün Fabrikası’nın olmuştur. Binanın çatısı 1990 yılında çıkan bir yangında ciddi hasar görmüştür. 22 Ağustos 1996 tarihinde “Rahmi M. Koç Müzesi ve Kültür Vakfı” tarafından satın alınana kadar terk edilmiş durumda kalmıştır.

Günümüzde Rahmi M. Koç Müzesi sergi alanı olarak kullanılan tersaneler, 1861 yılında Şirket-i Hayriye (günümüzde İDO) tarafından vapurların bakım ve onarımı için yapılmıştır. Tersane müze için alındığı zaman 14 adet bina, marangozhane ve kızaklardan oluşmaktaydı.

Bu bölümde sergilenen eserler denizcilik koleksiyonu, bilgisayar tarihine ait objeler, motosiklet ve bisikletler, at arabaları, kağnılar, klasik otomobiller, raylı ulaşıma ait eserler, tarımla ilgili objeler, zeytinyağı fabrikası ve su altı koleksiyonudur. Ayrıca Rahmi Koç galerisi de bu bölümde yer almaktadır.
Müze ile ilgili detaylı bilgi için: lütfen tıklayınız: