Önce idam edildi sonra şehit unvanı verildi

Almanya’da ve İstanbul’da İzleri Olan Bir Osmanlı Sadrazamı: Sarı Süleyman Paşa

Üsküdar’da adım adım gezerken ecdadımızındın bize kalan emanetleri görüyoruz. Bu emanetleri incelerken içinden ilginç hikâyelerde çıkıyor. İşte Şehit Süleyman Paşa ya da Sarı Süleyman Paşa Cami de bunlardan biri. Önce idam ediliyor. Haksız idam edildiği için de şehitlük ünvanı veriliyor. Ama onun izleri sadece İstanbul’da bitmiyor. Almanya’nın Münih şehrinde de izlerini görüyoruz. İşte caminin ve Şehit (sarı) Süleyman Paşanın hikayesi:

NEDEN İDAM EDİLDİ?

Padişah IV. Mehmet’in sadrazamı, oldukça yumuşak huylu, halim ve selim bir kişiliğe sahip olan Süleyman paşa Macaristan’da bulunan Eger kalesinde ki Müslümanlara yardım götürülmesi konusundaki emrinin yanlış anlaşılması sonucu Kurban bayramının birinci günü  idam edilmiş daha sonra bu idam kararının haksız yere olduğunun anlaşılması üzerine ise sadrazam Süleyman paşa’ya “şehitlik” ünvanı verilmiştir. Üsküdar’da  Viransaray sokağı ile Doğancılar Halk caddesinin kesiştiği yerde kesme taştan yaptırdığı ufak, zarif camii, camiye bitişik bir çeşme ve sıbyan mektebi yaptırmıştır. Vefatı ile birlikte de caminin haziresine defnedilen Süleyman Paşa’nın şehit ünvanı almasına dair bilgiler camiinin sağ köşesinde ve aynı zamanda minare tarafında yer alan çeşme kitabesinde de geçmektedir.

Bu hazirede aynı zamanda sultan IV. Murad’ın idam ettirdiği sadrazamı Topal Recep Paşa başta olmak üzere birçok önemli devlet adamı medfun bulunmaktadır.

1894 senesindeki büyük depremde yıkıldığı söylenen minare, 1957-58 tarihlerinde halk tarafından cami ile beraber şimdiki şekliyle tamir edilmiştir. Camiin kıble ve sol tarafı mezarlıktır. Bakımsız olan bu hazîrede bir çok kabir taşı vardır.

Bunlar arasında Şehit Süleyman Paşa ile Recep Paşa’nın da kabirleri bulunmaktadır. Viransaray Sokağı’nda, Sarı Süleyman Paşa’nın kabri önünde ve hazîre duvarına bitişik bir çeşme vardır. Bu duvarın dış yüzünde bulunan ve Paşa’nın gömüldüğü yerin önüne isabet eden kısımdaki kitâbe, tamir sırasında çeşme üzerine konulmuş ve hâcet penceresi de kapatılmıştır. Bu çeşmenin çok büyük olan haznesi, 1970 senesine kadar az ileride ve yokuş olan sokağın ortalarında durmakta idi.

Almanya Münih müzesinde bulunan otağı
Almanya Münih’te bulunan otağı

 

kaynak: Bavyera ve İstanbul’da İzleri Olan Bir Osmanlı Sadrıazamı: Sarı Süleyman Paşa, Hans-Georg Majer