Şişli’de ilginç mimari özelliğe sahip bina.

Cumhuriyet dönemi I. Ulusal Mimarlık Akımı’nın önemli örneklerinden biri olan tarihi Mongeri Binası, iki yıla yaklaşan bir hazırlık sürecinin sonunda Bozlu Art Project’in etkinliklerine ev sahipliği yapacak bir sanat merkezine dönüştürüldü. Binaya dışardan baktığınızda binanın ilginç mimarisi dikkatinizi hemen çekiyor. Bir de hikâyesini okuyunca binanın önemi daha da artıyor. İşte detaylar:

BİNA OSMANLI MİMARİSİ AMA MİMAR İTALYAN
Giulio Mongeri (d. 1873, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu – ö. 1953, İtalya) Levanten kökenli Türk vatandaşı mimar. Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın önemli temsilcilerindendir. Ünlü İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından 1920’li yıllarda tasarlanan 1500 metrekarelik alana sahip bu tarihi yapı, Klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan kubbeli kulesi, çini panoları ve sivri kemerleriyle özgünlüğünü ortaya koyuyor.

Bina el değiştirdikçe belli yenileme ve onarımlardan geçmiş. Fonksiyonlar değişmiş; hastane, okul, banka olarak kullanılmış. Şu anda bir kısmı sanatsal faaliyetler için kullanılıyor.
MONGERİ’NİN İMZA ATTIĞI PROJELER
Giulio Mongeri’nin başta İstanbul olmak üzere Ankara ve Bursa’da 1900 ile 1930’lu yıllar arası inşa edilmiş projeleri bulunmaktadır. Osmanlı mimarisi, Selçuklu mimarisi, İslam mimarisi ve Bizans Mimarisi ile özellikle ilgilenen mimar, bu yöndeki yönelimini Birinci Ulusal Mimarlık Akımı ile özdeşleştirilen birçok yapı ile göstermiştir.[1]

Yaşamına ilişkin bilgiler sınırlıdır. Milano’da mimarlık eğitimi gördüğü, 1897 yılında mezun olduktan sonra Türkiye’ye döndüğü, fotoğraf sanatına da hakimiyetiyle dönemi için belge niteliği taşıyan fotoğraflar çektiği bilinmektedir.[2] İstanbul Sanayi-i Nefise Mektebi’nde görev aldı. I. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’den ayrıldı; ancak savaş sonrasında bu okuldaki görevine döndü ve 1930’a değin Cumhuriyet’in ilk kuşak mimarlarının yetişmesine katkıda bulundu. Bu arada Kemalettin Bey, Vedat Tek ve Arif Hikmet Koyunoğlu ile birlikte Ankara’da Birinci Ulusal Mimarlık Akımına uygun yapılar gerçekleştirdi.

 

Eserlerinden seçmeler

1912: Aziz Antuan Katolik Kilisesi, Beyoğlu, İstanbul

1920: Karaköy Palas, Karaköy, İstanbul

1924: Maçka Palas, Nişantaşı, İstanbul

1925: Bozlu Holding Binası, Şişli, İstanbul

1926: Osmanlı Bankası Binası, Ulus, Ankara

1928: Osmanlı Bankası Binası, Konak, İzmir

1928: İnhisarlar (Tekel) Başmüdürlük Binası, Ulus, Ankara

1928: Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın kaidesi, Taksim Meydanı, İstanbul

1929: Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası, Ulus, Ankara

1929: Türkiye İş Bankası Genel Müdürlük Binası, Ulus, Ankara

1932: Çelik Palas, Bursa

İtalyan Elçiliği Binası (İstanbul, bugün Maçka Akif Tunçel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi), tamamlanamadı.[15]

Kaynak: https://www.bozluartproject.com/tarihi-mongeri-binasi-kapilarini-sanatseverlere-acti/

http://www.mimarizm.com/hobi/istanbul-un-yeni-sanat-arastirma-merkezi-bozlu-art-project-sisli_125253