SU MÜZESİ OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

“Suyla Dost Olan Evrenle Dost Olur “

İstanbul’un Sırları bitmiyor, sevgili dostlar gün geçmiyor ki yeni bir şey öğrenmeyelim. Evet, bugünkü durağımızda İstanbul Su Müzesi vardı. Su Müzesini sizler için gezdik.

Ülkemizin ve dünyanın tek tematik su medeniyeti koleksiyonu sayılabilecek, eşsiz eserlerden oluşan, müzeyi gezerken Anadolu Su Medeniyetinde kısa bir yolculuk yapmış oluyorsunuz.  Özellikle müzeyi gezerken bakın ilginç güzel bilgiler de öğreniyorsunuz. Mesela:

-Neden geline testi kırdırılır?
-Neden ibriklerin yönü kıbleyi gösterir?
-Neden şadırvanlarda abdest alınırken sırtı kıbleye gelen tarafta “musluk” yoktur?
-Su testileri ve su küpleri yapılırken içine neden “TUZ” katılır?

İşte bunların cevaplarını bu müzeyi gezerken bulabilirsiniz. İşte detaylar:

SUYA VAKFEDİLEN BİR ÖMÜR
Adell Abı-ı Hayat Su Kültür Varlıkları koleksiyonu Topçu kardeşler tarafından 25-30 yılın birikimi olarak oluşturulmuş.  Yıllar itibariyle damlaya damlaya koleksiyon oluşmuş. Ailenin büyüklerinden kalan eşyaları biriktirmeyle başlanılmış.. Zaman zaman çarşıdan pazardan alınan eserlerle, hediye edilen eserlere koleksiyon giderek zenginleşmiş.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İSTEYEN HERKES GEZEBİLİR
Fabrika genel müdürlüğünün ait bir katta oluşturulan daimi sergide su kültürü meraklıları, dileyen şahıs veya grupların ziyaretine her zaman açık. Koleksiyona kayıtlı eserler Türk İslam Eserleri müzesine kayıtlıdır.

GÜĞÜME YANSIYAN ZARAFET
Ab-ı Hayat Su Medeniyeti Müzemizden Osmanlı Dönemine ait bir bakır su kapı, gügüm…günlük yaşamında zarif yaşıyordu. Zerafet sokağa kadar inmiş, sıradan vatandaşların hareketlerine yansımıştı. Buyrun size güğümün üzerine yansımış bir zerafet örneği.

Hicri 1266 tarihinde Fetoğlu Hüseyin Ağa’ya gönderilen Bakır Güğüm üzerinde yazanlara bakalım:

Bu güğümden su içene şifalar olsun. Eğer dahi kafir içerse islamla müşerref olsun. Tarih 1266 dır.Cümle hakkında hayır olsun. Fetoğlu Hüseyin Ağa Tul-i ömrüyle muammer olsun…

 

 

Teşekkür: Su müzesini bize bizzat gezdiren Recep Ali Topçu Bey’e teşekkür ediyoruz…

MÜZE İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİLER İÇİN: LÜTFEN TIKLAYINIZ